dijous, 21 de juliol del 2011

Societat xarxa o societat teranyina


Tota societat té un paradigma en el que es desenvolupa la seva quotidianitat. En la societat del segle XXI la tecnologia d'Internet ens ha portat a una nova manera de relacionar-nos i de conèixer, i d'atrapar-nos en allò que és el que és guai o cal fer per estar en onda i no restar exclòs.
Però no tot és allò que sembla.
Una de les estructures sociotecnològiques que avui semblen més en onda es Facebook. Si no estàs a Facebook et falta quelcom. La joventut, les empreses, les societats de qualsevol mena, les associacions, els diaris i un llarg etc., tenen una pàgina a Facebook que és el que els connecta amb el món.
Internet és una xarxa on relacionar informacions i persones, interessos i possibilitats, on generar vincles, on descentralitzar el coneixement. Facebook, un programa que fa servir la xarxa per esdevenir una teranyina en la que quedar atrapat, on centralitzar el fet relacional i on enlloc de possibilitar l'emancipació esdevé un sistema de control a través de la banalització de la privadesa.
No es poden tenir molts amics, la pròpia definició d'amistat exclou aquesta possibilitat, com no es poden tenir molts amors. L'amistat, igual que l'amor, necessiten un espai de privacitat on desenvolupar-se. Facebook és un aparador on la relació entre els éssers participants esdevé obscena. On els controladors, els amos del tros, o sigui gent relacionada amb la CIA, amb Paypal, amb control de capitals, són els que tenen la capacitat de censurar allò que és possible dipositar-hi o no.
Facebook és un producte de la cultura neoliberal on els propis membres es dignen lliurement dipositar noms, adreces, fotos, interessos, relacions personals, ideologia, localització, etc., etc., a la possibilitat de control per part d'una organització que està a l'ombra i que pot fer el que li sembli amb tota aquesta informació. El que en altres indrets seria una obscenitat aquí esdevé una cosa fantàstica i voluntària.
Hem d'empènyer la societat xarxa, és una de les millors emergències que ens ha donat la tecnologia, una estructura que pot donar lloc a l'adveniment d'un més alt nivell de ciutadania i de comunicació. Però hem de ser curosos i no caure en les teranyines que ens volen fer perdre el que hauríem de conquerir, la llibertat i la independència.

dilluns, 18 de juliol del 2011

Setanta-cinc

Avui fa 75 anys que uns militars van trair el seu deure i es van alçar contra la nació i el poble als que havien de defensar. Va haver un milió de morts i un desastre humà d'enorme magnitud. Quaranta anys de dictadura que van dur-nos a un endarreriment extraordinari i a una vida gris, plena de por i mancada de llibertat. Després de tant de temps i d'una transició que va ser penosa, per molt que l'esbombessin com a modèlica, avui encara no s'ha fet justícia i no s'ha condemnat de manera institucional aquell fet. Els que van seguir defensant la república continuen constant com a criminals i els que la van trair encara llueixen en algunes places i carrers d'aquest país.
De moment, l'únic jutge (Baltasar Garzón) que s'ha dignat posar aquest tema sobre la taula ha estat cessat. El parlament no ha fet cap declaració institucional al respecte. Mentre, la dreta més reaccionària, hereva d'aquells traïdors, campa al seu aire i munta federacions que exalten l'alçament i escriuen enciclopèdies que tergiversen la veritat històrica. Un es pregunta si realment el franquisme va acabar o simplement es va transformar sota un paraigües nou.
Valgui aquest petit escrit per agrair a tantes dones i homes que van lluitar i defensar la república i la llibertat i als qui el seu país encara no ha fet justícia.

dijous, 14 de juliol del 2011

La roba


No fa gaires dies al Congrés dels Diputats van establir una norma que impedeix l'accés a les persones que van mal vestides. Que no guarden la decència adient. Això també ho diu a l'entrada de moltes catedrals i esglésies i l'Ajuntament de Barcelona ha fet una llei per impedir que les persones vagin despullades pel carrer.
Decent ens remet a una idea de convenient, o sigui de conveni, i com sol passar en gairebé tot, les classes benestants són les que dirigeixen aquest conveni. Així, anar decentment vestit vol dir anar vestit com les classes benestants, les elits, determinen. Al final la roba acaba essent un uniforme, una uniformatització que ens identifica amb determinat grup social. Amb determinada concepció del viure.
En origen els éssers humans anaven, i encara hi van a les societats paleolítiques que queden pel món, despullats. Vestir-nos va ser una resposta a les inclemències del clima i a una certa comoditat. D'aquí a esdevenir un element d'estatus hi va haver un pas ben petit.
Deia H.D. Thoreau, al seu recomanable Walden, que ell no era una perxa on penjar la roba que determinat dissenyador de París havia decidit que calia dur. La moda ha estat un dels imperatius de les societats des de fa força temps. Per Thoreau la roba havia de complir un servei de comoditat, i dedicar gaires esforços a vestir-se, sobre tot a vestir-se amb novetats quan un ja té un munt de roba per a fer-ho, li semblava una bestiesa, cosa que subscric totalment.
Quan va venir Evo Morales per primer cop a Espanya va ser molt criticat pel seu jersei, els diaris n'anaven plens, amb una sornegueria totalment ridícula, res, o ben poc, es deia que per primer cop un indígena havia assolit la presidència d'un país amb població majoritàriament indígena, una població pobre i sotmesa a la que s'intentava donar millors condicions de vida. L'interessant era el “look” del senyor president. La forma era més interessant que el fons. Em pregunto si el deixarien entrar al parlament vestit així. O si deixarien entrar a Ghandi tal com anava. O si deixarien entrar a un cabdill de l'Amazònia (suposant que ens fes una visita).
A les darreres manifestacions dels indignats també se'ls qualificava com a perro-flautes per la seva manera de vestir, cosa que els posava en descrèdit i deixava de banda les seves reivindicacions polítiques i socials. Tenim molts prejudicis al veure les persones com vesteixen, si algú va amb grenyes, tatuatges o pírcings, amb robes que no encaixen en els canons de la decència, ja no és gaire ben vist (en els ambients elitistes, clar).
Els magatzems i comerços de la societat en què vivim ens omplen de necessitats, ens diuen que són “especialistas en ti” i que ells saben què ens convé. Ens empenyen a consumir roba i complements que no ens fan cap falta ja que tenim l'armari a vessar. Mentre un munt de persones es moren de fam altres en un any es gasten en roba el que les trauria de la misèria i les permetria menjar. El luxe no s'adiu amb la solidaritat.
És allò que deia en un altre post, hi ha estètiques que no són ètiques. Segurament som allò que duem, no ho poso en qüestió, tots expressem una tendència amb la nostra manera d'abillar-nos. Clar que caldria veure què significa dur determinada roba o moda i dur-ne una altra. Potser si ho veiem sota una altra òptica resultarà que el que ens sembla decent i “guai” no ho és gaire.

divendres, 8 de juliol del 2011

La quota


Tot i que l'activitat humana ja fa temps que està descontrolada i ha generat diferències i polaritzacions socials entre rics i pobres, fins no fa gaires anys sembla que el planeta era capaç de restituir allò que desfèiem i tornar-ho a posar en solfa. Deixant de banda les injustícies que això du implícites fins a cert punt podria haver qui defenses que la vida és una lluita i cadascú té allò que li toca. En tot cas, això fa ja uns quants anys que no és així, si no m'erro, a meitat d'any ja ens hem menjat l'energia que el planeta és capaç de reposar, la resta de l'any ens mengem el futur, un futur que cada vegada serà més negre. No sols hipotequem el nostre futur sinó que hipotequem el futur dels altres i del planeta sencer. Un desastre, vaja.
El sistema de vida que destrueix l'equilibri no és el de la immensa majoria del món, sinó el de la minoria benestant, opulenta, de les societats occidentals. Si tot el planeta visqués com vivim els occidentals no donaria prou de sí, ens farien falta tres o quatre planetes per a suportar-ho. Conclusió, alguns hem de deixar de consumir.
Potser seria interessant instituir un carnet o targeta energètica, de la manera de la dels radiòlegs que va canviant de color i quan han rebut prou radiació els diu que deixin d'exposar-s'hi. Aquest xip ens donaria la nostra quota d'energia disponible, la que pot generar el planeta dividida per tants habitants com hi vivim. No podria ser intercanviable ni transferible, et toca la que et toca i prou.
Amb el ritme de vida de més d'un, no al juny, sinó a fi de gener ja l'haurien exhaurit. Potser llavors ens hi miraríem més en com la gastem.

La fe de uno


He topat amb aquest poema de Cernuda i m'ha agradat tant que el transcric aquí, l'honestedat amb un mateix com l'element important, el que més.
Poema 1936, Luis Cernuda
1936

Recuérdalo tú y recuérdalo a otros,
cuando asqueados de la bajeza humana,
cuando iracundos de la dureza humana:
Este hombre solo, este acto solo, esta fe sola.
Recuérdalo tú y recuérdalo a otros.

En 1961 y en ciudad extraña,
más de un cuarto de siglo
después. Trivial la circunstancia,
forzado tú a pública lectura,
por ella con aquel hombre conversaste:
Un antiguo soldado
en la Brigada Lincoln.

Veinticinco años hace, este hombre,
sin conocer tu tierra, para él lejana
y extraña toda, escogió ir a ella
y en ella, si la ocasión llegaba, decidió apostar su vida,
juzgando que la causa allá puesta al tablero
entonces, digna era
de luchar por la fe que su vida llenaba.

Que aquella causa aparezca perdida,
nada importa;
Que tantos otros, pretendiendo fe en ella
sólo atendieran a ellos mismos,
importa menos.
Lo que importa y nos basta es la fe de uno.

Por eso otra vez hoy la causa te aparece
como en aquellos días:
noble y tan digna de luchar por ella.
Y su fe, la fe aquella, él la ha mantenido
a través de los años, la derrota,
cuando todo parece traicionarla.
Mas esa fe, te dices, es lo que sólo importa.

Gracias, compañero, gracias
por el ejemplo. Gracias por que me dices
que el hombre es noble.
Nada importa que tan pocos lo sean:
Uno, uno tan sólo basta
como testigo irrefutable
de toda la nobleza humana.

LUIS CERNUDA

dijous, 7 de juliol del 2011

Molèsties


No sóc massa aficionat a reenviar els post que m'arriben al correu, però quan em semblen que valen la pena sí ho faig. No fa gaire vaig reenviar-ne un sobre l'ocupació palestina força dur. Una amiga em va contestar molt molesta que fes el favor de no enviar-li aquest tipus de missatges ja que la posaven trista i no li servien de res, que ja tenia la seva consciència formada i que això no l'ajudava gens. I segur que ho és una persona conscienciada, potser va ser un mal moment.
Això ve a to que sembla és prou general ens molesta que ens posin coses dures de la realitat al davant: veure nens morts de fam mentre mengem, o cossos destruïts per conflictes bèl·lics mentre estem xalant en una terrassa assolellada. També sembla que la reiteració d'aquestes noticies de la realitat els converteix en quelcom buit, quotidià, i perden la força de fer-nos reaccionar més que no sigui per apagar la tele o la radio.
Sigui com sigui, diria que cal tenir present què passa al món per a, primer, indignar-nos, i després, reaccionar, fer-hi quelcom. D'aquesta realitat n'he trobat una mostra en el llibre de Juan Carlos Monedero, Disfraces del Leviatán. El papel del Estado en la globalización neoliberal, editat per Akal. Us la transcric, és un informe de les ONG sobre la globalització de l'any 2008, avui no deu haver canviat massa i si ho ha fet segur que no per bé.
  • 50 milions d'afectats per VIH són proscrits per la societat.
  • Gairebé 900 milions de persones no tenen accés a una bona alimentació.
  • 1100 milions viuen amb menys d'un dolar al dia.
  • 1200 milions no tenen accés a aigua potable.
  • 771 milions són analfabetes.
  • El 70% del pobres del planeta són dones.
  • 10 milions de nens i nenes moren abans dels 5 anys.
  • 507 milions de persones moren abans dels 40.
  • El 75% dels pobres són agricultors.
  • Cada minut mor un nen de Sida.
  • Cada cinc minuts mor un nen per malalties curables.
  • Cada 8 segons mor un nen per aigua contaminada.
  • Cada 3 segons mor un nen de desnutrició.
  • Cada segon mor un bebè per falta d'atenció adient.
  • Cada minut mor una dona embarassada pel mateix.
  • 100 milions de nens són explotats per la prostitució infantil.
  • El 55% de les dones del planeta són mares solteres i viuen en la pobresa.
  • El 32% de les nenes de 15 anys són embarassades.
  • El 80% de la sang de les transfusions mèdiques prové dels pobres.
  • El 70% dels òrgans dels trasplantaments provenen també dels pobres.
  • Paral·lelament, el preu del blat augmenta un 90%; el del blat de moro un 40%; 2500 milions de persones en depenen directament per a sobreviure. La raó: la producció de biocombustibles per fer anar els nostres cotxes i fàbriques.
  • Amb un 1'6% dels ingressos del 10% dels més rics del planeta s'acabaria la fam al món.
  • Hi ha 500 éssers humans al planeta que posseeixen cada un d'ells més que un milió de persones pobres.
  • Els rics d'Estats Units tenen més renda personal que el PIB junt d'Europa, Xina i Americà Llatina.
  • Etc., etc., etc...
Francament, és indignant, caldria que ens molestés molt, molt, que això passi, ens molestés tant que ens poséssim les piles per a evitar-ho.

dimecres, 6 de juliol del 2011

D'ètica i estètica


L'ètica formula preguntes sobre allò que és bo. La paraula prové del grec Ethos, que vol dir caràcter, un caràcter que es relaciona amb les costums de vida, amb els hàbits. Se sol distingir, tot i que és una distinció un xic forçada, entre ètica o reflexió i moral o acció, o sigui teoria i praxi. Forçada ja que en realitat no van mai dissociades sinó juntes inevitablement. En tot cas l'ètica ve a ser l'element crític de la praxi.
Tot allò que som ho fem, per tant estem immersos en una praxi, en una moral, vulguem o no. Que aquesta moral sigui ètica o no, és a dir, que ens dugui al bé o a lo bo, és una altra cosa. Clar que només coneixem què és el bé fent-lo, la praxis no sempre va darrera la teoria. El bé és també quelcom difícil de determinar. En tot cas remeten sempre a obligacions, o sigui a fets o actes que poden ser variats, poden evitar-se, poden fer-se d'altra manera, poden ser font de tria. Si no hi ha possibilitat de tria no hi ha acte moral ni ètica que el sostingui. La llei de la gravetat no és un acte moral perquè no és una obligació sinó una necessitat inevitable de la realitat.
La moral depèn sempre de quan es produeix l'acte en canvi l'ètica té un registre més restringit. Hi ha una tensió entre la moral i l'ètica que es correspon entre allò que passa i allò que hauria de passar. La moral, allò que he fet, és un element social i històric, canviant i immediat; i l'ètica, allò que cal fer, ho és individual i racional, perenne i conceptual. No hi hem de cercar contradicció entre ambdós conceptes sinó tensió, voluntat de concordança.
La tensió es dirimeix entre dues posicions fonamentals, la finalitat i la manera, la teleologia i la deontologia. Rebuig o submissió a l'obligació. El jo dec kantià, l'imperatiu categòric, que segons Nietzsche és un nihilisme i que ell demana substituir pel jo vull. El deure deontològic pot dur al dogmatisme més absolut, i el rebuig al deure a un immoralisme perillós. Segurament el deure més important que ens trobem és saber quins deures ens atorguen llibertat i cal seguir i quins no, o sigui el deure racional. En tot cas un acte ètic i moral no pot ser imposat sinó que ha de ser fruït d'una tria lliure. Una tria lliure implica coneixement, en cas contrari no és lliure. El deure ha de ser allò que vull, i haig de poder voler-ho des de la meva autonomia, d'aquí que Kant i Nietzsche potser estan més a prop del que sembla.
Decidir què és el bé i què no ho és és una cosa molt complicada, així que cal anar amb compte en anar fent el bé. Deia Manuel Sacristán que fer el bé no és el millor camí per a conduir-se. És molt millor el camí negatiu, és a dir, no fer el mal, quelcom més fàcil de dirimir què és. De fet, en nom del bé és quan s'han produït els mals més grans de la humanitat, com ara dur la religió vertadera a qui no la tenia. Millor que cercar la llibertat és cercar la fi de l'esclavatge. Millor que cercar la felicitat és cercar la manera de pal·liar la desgràcia. Millor que voler pels demés el que vull per mi és no voler pels demés el que no vull per mi.
Si l'ètica cerca el bé i el bo, l'estètica és una reflexió sobre el bonic o el lleig. L'estètica està íntimament relacionada amb els sentits, en com rebem allò que passa, amb la sensació, per tal cosa és summament subjectiva, el que és bell per a mi no té necessàriament de ser-ho per altri. L'estètica, tot i ser una reflexió, per tant una racionalització, sempre recau sobre la natura de les coses, sobre allò que és, allò que fem, sobre els actes i objectes reals. Segons Kant l'estètica no té concepte i no té més finalitat que assolir harmonia entre l'enteniment i la imaginació. Si l'ètica i la moral van de la mà, l'estètica també s'embolica amb elles, quan fem alguna cosa aquesta pot ser bonica o no, l'art és la seu paradigmàtica de l'estètica però, de fet, tot allò que fem (cal no oblidar que art si és alguna cosa és una cosa que fem) s'ens mostra emmarcat en una estètica inevitablement.
Val a dir que això de bonic és un terme molt ambigu i que ha anat transformant-se al llarg del temps. Els clàssics identificaven el bell amb la natura, la creació artística era així un intent de mimesi, d'imitació. La modernitat va trencar els canons i va esdevenir una idea del bell, de l'art, força diferent.  Podríem dirimir-ho en què hi ha dues vessants, l'art per l'art, o l'art amb implicacions d'alguna mena. Ha de tenir l'estètica quelcom més que la bellesa? Tolstoi en un llibre que es titula Què és l'art? Fa una reflexió al respecte que des que la vaig llegir no puc evitar tenir-la en compte: l'art sense una visió social no serveix per res, no és ètic. En tot cas és cert que tots tenim una certa idea d'allò que ens plau i allò que no i diria que, si l'ètica i l'estètica són una reflexió, això vol dir que són quelcom que s'aprèn. Aprendre està bé, però no si val sol, cal veure què estem aprenent.
La realitat actual és que ens envolten esdeveniments i fets socials, des de l'art fins a l'entreteniment (potser una de les maneres en què ha esdevingut l'art contemporani), l'esport, etc., plens d'una estètica atractiva però buits d'ètica. A tall d'exemple: l'automobilisme, estèticament molt atractiu però èticament impresentable.
Diria que en allò que fem cal considerar tots els aspectes, tots formen part de la realitat humana i no hem de menystenir-los, així val la pena cercar una ètica que sigui estètica i una estètica que sigui ètica, o ens fallarà la cosa per alguna banda.

dimarts, 5 de juliol del 2011

Malthus no tenia raó


80.000 persones moren de fam cada dia. 80.000! Cada dia! Sembla mentida que en un món tan ple de riquesa com el que vivim passi això.
Creixent no s'arregla la cosa. El creixement econòmic només durà a una més gran implementació d'aquest fet. Els rics es faran més rics i el pobres més pobres. L'única manera en què es pot resoldre aquesta injustícia és repartint la riquesa, una cosa que la societat opulenta no vol fer de cap manera.
Se sol fer servir les tesis maltusianes per explicar el desori del planeta però això és una fal·làcia. De fet, l'increment de despesa i de consum de recursos només forma part del primer món, la resta va fent dia a dia i no esgota ni exhaureix els recursos, en tot cas la feina la té per tenir prou recursos per a sobreviure. Al primer món ens mengem la part que no ens pertoca, i no només, sinó que pretenem, en mor de la necessitat de mantenir el nostre mode de viure, hipotecar les generacions futures (si és que aquestes arriben a poder ser) amb el saldo de deixalles i contaminants que nosaltres produïm. Necessitem energia, mantenir la despesa o se'ns acaba el mode de vida que vivim. És una vergonya, vaja.
Per anar bé, hauríem de deixar el món igual o millor que quan el rebem, més net, més ple de vida, més agradable, més amable, i això ja fa temps que no passa. L'única solució passa per decréixer i netejar la porqueria que hem anat acumulant. Una feinada!
Si fóssim conscients de la fam del món acabaria ben aviat, el que passa és que ho sabem, i ens sap molt greu en la majoria de casos, però no en som conscients, no ens toca de prop, i gairebé sembla que la costum de la noticia hagi fet que ja ni sigui noticia. En tenim prou intentant resoldre allò que ens toca directament, encara que la solució impliqui el mal d'altres. És trist però és així. La compassió no ens en fa ser conscients, en tot cas la passió, patir-ho en carn pròpia.
És clar que al primer món també hi ha una polarització enorme i una bona part dels que hi són són més aviat víctimes que culpables. Hi ha una colla de lladres que es queden la riquesa generada, que especulen amb la necessitat dels altres, i que viuen com a paràsits del conjunt. Aquests haurien d'anar a la presó directament.
Què fer? Hi ha coses més fàcils que les que apuntava en un altre post. No comprar res a multinacionals. No fer servir programaris privatius i passar-nos massivament a programaris lliures. No tenir diners a qualsevol banc, cercar banca ètica que, tot i que costa de creure, n'hi ha. No consumir coses que venen de lluny ni les que venen de prop i estan subvencionades, aquestes destrueixen el mercat i fomenten els monopolis alimentaris. No agafar avions només si és estrictament necessari. No comprar a Repsol res de res. No comprar-nos un element nou, del tipus que sigui electrònic, de vestir, de la llar, etc., fins que el vell estigui totalment trencat i no es pugui reparar. Veure aigua de l'aixeta de manera general i exigir a les autoritats la qualitat de la mateixa.  Donar als altres allò que no fem servir. Consumir productes en envasos retornables. Deixar de fer esport i posar-nos a jugar.
No esperar que comenci un altre per fer-ho nosaltres.
Podem fer moltes coses, doncs fem-les, quantes més en fem més avançarem.


dilluns, 4 de juliol del 2011

Canviem o no?


Darrerament hem assistit a una explosió d'insatisfacció per part d'una bona part de la ciutadania, una indignació que és absolutament lògica i natural quan es veu com aquest sistema exclou a molts ciutadans del seu sí. Ara bé, hem d'estar d'acord que ha estat sols una part de la ciutadania, hi ha una altra bona part, diria que més gran, que no diu res al respecte i que ja li va bé. I també que això és quelcom que afecta al primer món, poca cosa té a veure amb la immensa majoria de persones del planeta terra que no tenen res de res. Aquests fa dies que ho passen malament i ningú, o molt poques veus, en diuen res.
Què es vol? Un canvi de sistema o que el sistema ens permeti estar-hi a dins? Sembla que més aviat la queixa va encaminada a que el sistema ens exclou, ens impedeix prendre'n part, i això és el que motiva la queixa.
Aquest sistema es caracteritza per haver transformat els ciutadans en consumidors, per, enlloc de produir per a satisfer les necessitats de les persones, generar necessitats per allò que es produeix, per a mantenir-nos esclaus de la insatisfacció permanent generant una dinàmica de creixement imparable i impossible. Aquest camí ens du inevitablement allà on som, atur, exclusió, esgotament dels recursos, polarització social, fam, explotació del tercer món, etc., tots ja sabem què hi ha.
Hi ha moltes coses que es poden fer per canviar el sistema, i passen fonamentalment per una: canviar! Res tan simple i alhora tan difícil. Què vol dir canviar? Deixar de ser consumidors, deixar de seguir la dinàmica que el sistema ens imposa. Però això implica una cosa que és, de fet, el que motiva la queixa de la gent: estar exclòs del sistema. I, a més, implica dificultats. El camí que ens duria a una millora real és difícil i dur. La gent no vol això.
Cal deixar d'alimentar el sistema, sortir-ne. Per exemple: Podríem deixar d'anar en cotxe i no consumir més petroli, podríem deixar de tenir relacions laborals en base al salari i tornar a l'intercanvi, podríem deixar de viatjar en avió i quedar-nos allà on som, podríem deixar de comprar tants i tants objectes inútils i comprar sols allò imprescindible per viure, és a dir: menjar (cosa, d'altra banda que és la realitat de la immensa majoria de persones d'aquest món), podríem deixar de fer servir el mòbil i comunicar-nos d'una altra manera, com es feia fa cinc-cents anys, podríem deixar de fer servir els bancs i pagar-ho tot en metàl·lic, podríem repartir allò que tenim amb els que no tenen, etc., etc., etc. S'em dirà que tot això és molt extremista, però no deixa de ser així, amb els matisos que s'hi vulguin posar. En tot cas, on volem començar el canvi? Canviar és fotut, aquesta és la cosa.
Canviar el sistema vol dir canviar, no és possible canviar i seguir fent el mateix. Al final em temo que sols quan les condicions canviïn, és a dir, arribem a l'esgotament, al col·lapse, canviarem, i no de gust sinó per força. Si ens quedem enganxats a la necessitat, real o imaginària, sobre tot imaginària, els que no tenen necessitat tindran eines per a explotar els necessitats i així seguirà l'especulació que enriqueix a uns pocs i exclou a molts, sobre tot els del tercer món que ja fa dies que se la passen malament.