diumenge, 4 de setembre del 2011

Marx en el Soho


Marx en el Soho és una obra de teatre per un sol actor escrita per Howar Zinn, un dels intel·lectuals, historiador, a qui més hauríem de seguir i escoltar per la seva claredat en exposar les coses i veure la veritat de la història. No us la perdeu.
L'obra va ser escrita, al 1999, perquè Zinn s'adonava que moltíssima gent té una idea equivocada de Marx, i ell el volia mostrar tal com era, tal com l'hauríem de saber, com un home de família preocupat per les coses del món i ple d'un humanisme recalcitrant, un humanisme radical.
La idea és que a Marx se'l permet tornar a la terra per uns moments, però per error és enviat en lloc del Soho de Londres, on va viure, al Soho de NY. En l'obra Marx clama contra la mala interpretació del seu pensament, entre altres la tant sovint crítica amanida per tanta gent sobre la Unió Soviètica que no era comunisme de cap mena, i posa de relleu la veritat profunda que conté la seva filosofia i mostra i demostra la tergiversació que se'n ha fet.
La Comuna de París va establir-se des de març fins a maig de 1871, un poder del poble sorgit arran de la derrota de França en la guerra Franco-Prusiana. Després del derrocament per part d'Alemanya del dictador nebot de Napoleo, Carles Lluís Napoleó, conegut com Napoleó III, les tropes prusianes van abandonar París i el vuit de poder que va quedar va permetre que el poble s'unís i establis un govern popular, el primer i potser únic govern de caire realment comunista que hi ha hagut. En dos mesos van autogestionar les fàbriques abandonades pels seus amos, van establir guarderies, la remissió dels lloguer impagats, etc. Va acabar amb la massacre de desenes de milers de persones que lluitaven pr una proposta de llibertat i igualtat.
Més del de sempre.


1 comentari:

  1. Fantàstic. He vist el vídeo complet i m'ha agradat molt. És com portar a l'escenari el "si Marx aixequés el cap".

    ResponElimina