dimarts, 18 de gener del 2011

Possibilitats del ser


Què es una persona? Què sóc jo?

Això que sóc, ho seré sempre?

O sigui, la qüestió és: quan em mori moriré o seguiré vivint d'alguna manera? Seré una espècie d'energia que navega per l'infinit i l'eternitat (dos conceptes força fugissers). Suposant que segueixi, què seguirà? Què hi haurà en aquest seguir d'això que en dic jo? Què sóc jo, doncs? Què és ser una persona?

Això ens du a postular una posició original que té tres possibilitats:

  • Una persona és una combinació d'un cos i quelcom més, quelcom que no és material, diguem-ne l'ànima. És quelcom que no es correspon únicament amb alguna cosa física. Hi ha quelcom immaterial. Això implica una visió dualista de la realitat, de la vida. Llavors, la ment és material o espiritual? Seguint això el cos afecta l'ànima i viceversa, hi ha una gran i estreta connexió. Però si és així, on està l'ànima? Si és immaterial ha de tenir un lloc material? La destrucció del cos seria la destrucció de la parella i la mort igual? O bé, l'ànima és la part real que jo sóc i viurà més enllà del cos? Sols així no estàs lligat particularment a cap cos.
  • Una persona és un cos material, és a dir, un extraordinari fet material. Un cos que pensa i sent i tot això que ens passa i ens fa. És una visió física en la que no hi ha objectes immaterials. Som llavors un cos amb qualitats particulars que no tenen altres cossos (com per exemple les pedres). Un cos que té unes característiques particulars, unes propietats, diguem-ne les propietats P de la persona, l'explicació de les quals és llavors purament fisiològica.
  • Una persona és una ànima sense cos, seria una altre possibilitat, idealista. Molt idealista, vaja.

Descartant la tercera via per inversemblant, en les altres dues hi ha una coincidència, som, d'alguna manera, un cos. Falta esbrinar si som alguna cosa més. Podem esbrinar-ho?

Bé, en tot cas podem intentar-ho, veure si som capaços de donar-nos una explicació satisfactòria. Peró l'explicació ha de resoldre i aclarir les coses, reduir la incertesa en alguna mesura. Si l'explicació augmenta la incertesa llavors és una mala explicació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada